Investeren in Tournus – een nu nog slaperig Frans stadje: slim!

Waarom zou je investeren in Tournus?
Ik leg het uit…

In elke grote stad zijn van die slaperige, een beetje vervallen en vergeten wijken waar nu niemand wil wonen maar waarvan je weet: over tien jaar is het daar booming en over twintig jaar kunnen gewone mensen het niet meer betalen. Zo’n ‘wijk’ is Tournus, een slaperig, beetje vervallen en vergeten stadje gebouwd op de plek van een Romeinse nederzetting precies halfweg tussen Mâcon en Chalon-sur-Saône (20 à 30 minuten met de trein of auto), en eveneens precies halfweg tussen Dijon en Lyon (1 uur met auto of trein). Tournus heeft alles in zich om razend populair te worden. Ligging pal aan de Saône-rivier, met een eigen afslag aan de Autoroute du Sud (5 minuten van het centrum!) op 800 km ten zuiden van Utrecht, nog geen twee uur van Genêve en drieëneenhalf uur van hartje Parijs. Een middeleeuws aandoend centrum rond een prachtige ruim 1.000 jaar oude abdij. Meer dan 30 restaurants, waarvan drie met een Michelin-ster, heel veel gîtes en chambres d’hôtes en diverse fijne hotels, waarvan een **** DeLuxe in aanbouw. En dat aan het randje van een uitgebreide wijnstreek, met op 20 minuten dorpjes als Chardonnay, Viré-Clessé en Saint Véran, en op 40 minuten de grote crus van de Beaujolais!

50.000 euro voor een heel pand

Maar het mooiste van Tournus is wel dat er heel veel leegstand is, zowel qua winkels als woningen. Dus veel aanbod aan oude, slecht onderhouden panden, die je vaak voor een habbekrats kunt kopen. Een stenen huis uit de 17e eeuw van 100m2 woonoppervlak met een acceptabel dak dat van binnen volledig aangepast moet worden aan de huidige eisen (zeg maar casco) kost nog geen €50.000! Een pandje van 170m2 inclusief winkel op de begane grond dat van binnen nog geheel aangekleed moet worden (maar wel met de originele natuurstenen trap en mooie oude stenen schouwen) gaat weg voor €40.000,-. Natuurlijk, dan moet er wel geld in voor de verbouwing, en dat kost ook energie en gedoe, maar we hebben er net een paar nieuwe gretige jonge architecten bijgekregen met veel verstand van ‘vieilles pierres’ en ‘patrimoine’ (cultureel erfgoed). Dus als jij wilt investeren in Tournus, dan regelen zij dat perfect.

150.000 voor een gerenoveerd huis

Door te investeren in een oud pand in Tournus kun je voor pak hem beet 150.000 euro een perfect modern naar je eigen smaak verbouwd huis bezitten met drie slaapkamers en een winkel/galerie op de begane grond, op twee keer struikelen van de bakker en de slager. En zo tussen de Fransen wonen is – zo weet ik uit ervaring – zelfs zonder (moes)tuin echt twintig keer leuker dan een boerderijtje in the middle of nowhere. Plus heel goed te verhuren als vakantiewoning. Het mooie is, dat je ook nog eens een slimme investering doet. Want het mag 10 jaar of 15 jaar duren, maar op een gegeven moment ontdekken de Lyonnais, de Genevois of zelfs de Parisiens Tournus en dan gaat het hard met de prijzen. In Lyon kun je op dit moment nog geen appartementje kopen voor 150.000. En in de wijndorpen in het achterland van Tournus betaal je ook al gauw 100.000 voor een halve ruïne.

Investeren in Tournus? Neem contact op.

Ik ben bezig het aanbod goedkope panden in Tournus te inventariseren en breng je graag in contact met de eigenaar. Mijn inbreng is geheel gratis, want ik wil alleen maar helpen mijn stadje nieuw leven in te blazen.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *